1821 poze   124007 vizite

IRIS SIBIRICA si IRIS ENSATA

IRIS SIBIRICA si IRIS ENSATA (sau hanashobu – iris japonez)

Cine crede ca spatiile de pe lângă heleșteie sau iazuri, ca si cele din colțurile ușor umbroase nu pot fi decorate cu Iriși, se înșeală amarnic. Pentru acest mic neajuns exista pe lume si Iris sibirica si Iris ensata; primii sfioși si maiestuoși deopotriva, ceilalți originali, exotici, impresionanți. Tufa, chiar si fara flori, este un regal pentru priviri: o adevărata fântâna arteziana in varii nuanțe de verde la siberian, si erecta si maiestuoasa la japonez.
Florile Irisului sibirica, este drept, nu sunt la fel de împăunate ca cele ale irisului germanica, si nici parfumate, dar forma si coloritul lor sunt deosebit de originale. Tija florala este ramificata si poarta pe ea un număr mai redus de flori – 2-4. Sa nu ne necăjim, însă, deoarece numărul mai mic de flori este compensat cu numărul mai mare de tije florale dintr-o tufa de iris sibirica.
La ensata florile sunt mari (la unele soiuri pana la 15-20 cm.!!), in culori, nuanțe si combinații desăvârșite, infloresc mai târziu decât restul irișilor, ceea ce face ca bucuria de a avea iriși in gradina sa se prelungească cu câteva săptămâni bune, iar floarea rezista nu doar o zi, ca la I. Germanica, ci 3-4 si chiar 5 zile, dacă vremea este răcoroasă.
Si „Siberianul” si „Japonezul” sunt rezistenți la vânt, asa ca nu va trebui sa ne îngrijoreze, așa cum se întâmplă in cazul I. germanica, dacă zona in care-l cazăm este sau nu adăpostită. Ceea ce este foarte interesant si deosebit pentru I.sibirica, este faptul ca rădăcinile sale puternice nu numai ca îmbunătățesc structura solului, dar il si feresc de bacterii si ciuperci patogene. Practic, plantând Irisul Siberian in gradina noastră, îmbinăm plăcutul cu utilul. Plantându-l laolaltă cu I.ensata, înzecim plăcutul.
Îngrijire: Irișii siberian si ensata nu sunt prea pretențioși. Cu toate acestea, se vor dezvolta mult mai bine într-un sol bogat, (neutru sau ușor acid, Ph 5-6), bine drenat (apa poate sa băltească, dar pentru o perioada scurta). Primăvara , când începe sa se ițească de sub zăpadă si, a doua oara, după ce florile s-au trecut ii vom hrăni cu „supa” de buruieni, (adică buruieni macerate timp de 7-10 zile, in diluție cu apa de 1:3 (iar pe siberian, si doar pe el, si cu cenușă de lemne, cam 50 gr/1m2).
Important de știut: înainte de hrănire solul se va uda bine, pentru ca elementele hrănitoare din soluțiile administrate sa fie ușor asimilabile.
Florile fanate le vom tăia si vom avea grija sa îndepărtăm si tijele, când perioada de înflorire s-a sfârșit.
Udarea- pentru irisul siberian se va tine cont ca el creste si se dezvolta minunat într-un sol răcoros si umed, dar nu ud. I.ensata iubește nespus zonele însorite, nu suporta băltirea, dar nici uscăciunea in exces. In verile sau perioadele de uscăciune prelungită vom avea grija sa-i udam din abundenta, si relativ des si pe unii si pe ceilalți. La irisul ensata se va avea grija ca pe toată perioada de înflorire sa i se asigure apa necesara dezvoltării armonioase a florilor.
Tufele vor fi întreținute îndepărtând (apoi arse), frunzele uscate, arse sau bolnave.
Toamna târziu vom tunde tufele cam la 10-15 cm de la sol. Nu o vom face mai devreme, pentru ca altfel, planta nu va fi suficient hrănită, iar in anul următor riscam sa avem doar frunze. Tufele se vor diviza o data la 5-6 ani, pentru a păstra planta viguroasa si a nu permite degenerarea.
Irișii siberica sunt rezistenți la ger. I.ensata sunt rezistenți la frig, dar gerul poate sa-i distrugă. Asa ca n-ar fi rau sa-i protejam, si pe unii si pe ceilalți, cu un strat de mulci din turba uscata, compost, frunze sau iarba uscate, ace si/ sau ramuri de conifere.
ATENȚIE! Spre deosebire de I.germanica, I.ensata NU suporta solurile calcaroase. Asa ca niciodată nu vom pudra pe lângă ei cenușă sau var stins.
Înmulțire si plantare: înmulțirea prin divizare se poate face toamna târziu, după îngălbenirea frunzelor, sau primăvara devreme, înainte de pornirea in vegetație, si, chiar vara, la 2-3 săptămâni după ce s-au uscat florile. La I.ensata cel mai bine la sfârșitul verii-începutul toamnei. Mare atenție la rizomul de I.ensata! nu are voie sa se usuce înainte de plantare, asa ca, după divizare, il vom tine într-o țesătură umeda, turba sau mușchi sfagnum umezite, pana pregătim lăcașul de plantare. Rizomul la „Siberieni” si „Japonezi” este ușor diferit fata de cei ai I.germanica . Au deasupra un fel de ciuf de la resturile tecilor frunzelor. Pentru plantare se face o groapa suficient de adâncă, astfel ca rădăcinile sa stea liber, nu chircite. La I.s rizomul se adâncește la 3-5 cm., iar la I.ensata cam 5-7 cm., se acoperă cu pământ, apoi se mulcește cu iarba cosita, dar nu cruda, ci veștedă. Distanta de plantare este mai mare (50-80 cm) la I.sibirica, dat fiind ca este o planta generoasa, larga si de 30-40 cm la I.ensata.
Pentru o plantare „prescurtata” putem proceda astfel: înfigem cazmaua la o adâncime de ¾ de lama, aplecam in unghi de 30-40 gr., in spațiul creat punem rizomul, după care, trăgând ușor cazmaua acoperim cu pământ planta. Se uda din abundenta si se mulcește.
Boli si dăunători: Ambii iriși sunt dintre cei mai rezistenți iriși la boli. Bacterioza, care decimează practic, I germanica, nici nu-i bagă in seama. Printre dăunători se pot numără melcii si limacșii (vom presară cenușă si/sau coji de ou mărunțite, ace de conifere, zaț de cafea) si, extrem de rar musca irisului. De aceea, profilactic, primăvara devreme, înainte de luna mai (când acest dăunător isi începe plimbările in căutarea depunerii ouălor), vom stropi, eventual, cu un insecticid sistemic (ex. Decis), iar pe timpul verii vom semăna pe lângă ei calendula (galbenele) si crăițe, care vor îndepărta acest dușman de la preferații noștri.
Despre acești minunați iriși am putea povesti la nesfârșit, asa ca, pentru a face economie de timp, cel mai bine ar fi sa le găsiți loc in gradina voastră si veți constata, doar privindu-i, ceea ce ați fi putut citi in mii tomuri.


Pentru cei interesați: comenzile se pot trimite pe e-mail bucuresti@anthesis.ro, sau la telefoanele: 0721245550, 0724068815, 0785212312,0213277070.
Soiurile, pe care le vom avea la vânzare in acest an, vor fi postate pe site-ul firmei (www.anthesis.ro), iar oferta in forma finala o vom trimite tuturor clienților noștri ale căror e-mailuri se vor afla in baza noastră de date. De aceea este necesara o adresa de e-mail, pentru trimiterea ofertelor noi.
Iris sibirica Butter and Sugar
Iris sibirica Butter and Sugar
Iris sibirica Dear Dianne
Iris sibirica Dear Dianne
Iris sibirica  Dear Diane
Iris sibirica Dear Diane
I.sibirica Hubbard
I.sibirica Hubbard
Iris sibirica Hubbard
Iris sibirica Hubbard
Iris sibirica Jubilant Spirit
Iris sibirica Jubilant Spirit
Iris sibirica Per Simon (13)
Iris sibirica Per Simon (13)
Iris sibirica Perrys Blue
Iris sibirica Perrys Blue
iris ensata Gracieuse (10)
iris ensata Gracieuse (10)
Oberdwarf (4)
Oberdwarf (4)
Perry s Blue
Perry s Blue
Valda (11)
Valda (11)

Comentarii album • 0
Nume:



Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.